Voor jou

Durin ontwikkelt innovatieve zonne-energie producten, diensten en toepassingen. Maar wat betekent dit voor jou in de praktijk?

Voor jou als producent of toeleverancier

Lever je producten of diensten aan (bouw)projecten? Zie je kansen voor je bedrijf als je nieuwe zonne-energie producten of diensten aan je portfolio zou kunnen toevoegen? Durin helpt jou in het gehele productontwikkeling traject, van de eerste ideevorming tot aan een opgeleverd pilot project. We volgen een gestructureerde aanpak langs de volgende onderdelen:

1) Doel: Wat zou je graag willen gaan leveren, en aan wie? Hoe kun je je hiermee onderscheiden van je concurrent? In welke behoefte voorzie je bij je klant? We initiëren, sturen en documenteren het creatieve proces.

2) Haalbaarheid en vooronderzoek: Welke componenten, producten of tools bestaan er al die je zou kunnen gebruiken? Welke nieuwe concepten zouden er nog ontwikkeld moeten worden? Kunnen we via simulaties, (markt)onderzoek of experimenten aantonen of deze nieuwe concepten werken? We voeren deelonderzoeken uit op elk van deze aspecten.

3) Prototype ontwikkeling: Kunnen we met beschikbare middelen een eerste prototype in elkaar zetten? Een prototype is doorgaans een bouwdeel van enkele meters groot. Bij de ontwikkeling en bouw van het prototype wordt de engineering of productie-afdeling nauw betrokken om er zeker van te zijn dat het prototype straks goed maakbaar is in het bedrijf.

4) Veldtest: Zitten er veel innovaties in het product? Dan is het slim om het prototype aan een uitgebreide veldtest te onderwerpen. Zo kunnen kinderziektes opgespoord worden en kan de werking onafhankelijk aangetoond worden. We werken op dit punt nauw samen met TNO SolarBEAT.

5) Pilot project: Kunnen we via het prototype de interesse wekken van een ‘launching customer’, en samen met hem/haar een eerste grootschalig project opzetten? Welke nieuwe tools moeten we ontwikkelen voor een dergelijke grootschalige toepassing? Welke delen van het product kunnen we verbeteren door de logistiek, werkprocessen, tools en performance van dit pilot project te volgen en te analyseren? In deze fase zetten we jouw organisatie in de lead en betrekken we leveranciers en partners die nodig zijn voor de uitvoering. Op die manier weten we zeker dat ook toekomstige commerciële projecten vlekkeloos uitgevoerd zullen worden.

Klanten waaraan Durin bovenstaande diensten heeft geleverd zijn onder andere: Heijmans, KiesZon, Onderneming Balkonhekken, Switch2solar, TGM, TNO, Solarge en Van der Valk Solar Systems.

Voor jou als beheerder of eindgebruiker

Beheer je gronden of gebouwen? Wil je de mogelijkheden van zonne-energie onderzoeken? En wil je je daarbij een duidelijke stap verder gaan dan de standaard oplossingen die bedrijven nu al aanbieden? Durin is niet actief in de uitvoering van grootschalige zonne-energie projecten. Durin helpt je wél in het voortraject, om wegwijs te worden in de wereld van innovatieve zonne-energie producten, diensten en partijen, en om de juiste strategie te kiezen voor jouw specifieke situatie. Het werk kan de volgende onderdelen omvatten:

1) Het bepalen van het opwekpotentieel. Hoeveel kan de gekozen wijk, buurt of het gekozen perceel of gebouw opbrengen? We kijken verder dan alleen het dak. We maken een analyse van álle oppervlakken in álle windrichtingen: Schuin dak, plat dak, dichte gevel, open gevel, parkeerterrein, wegdek, groenvoorziening, landbouwgebied. Hierbij geven we een tijdpad waarop de diverse oppervlakken te realiseren zijn.

2) De zoektocht naar geschikte producten. Als eenmaal het pand of het oppervlak is gekozen, welk product willen we daar dan op hebben? We maken een overzicht van conventionele en innovatieve producten die geschikt zijn voor de beoogde toepassing. Groendaken en daktuinen met zonne-energie? Gekleurde gevels met een kunstzinnige print? Halfdoorzichtige zonne-energie geveldelen? Zon-overdekt parkeren? Geluidsschermen die zonne-energie opwekken? Natuur-inclusieve, biodiversiteit bevorderende zonne-energie systemen? Verticale bifaciale systemen waartussen landbouw mogelijk is? We weten voor elk van deze oplossingen de juiste leveranciers te identificeren en geven per mogelijkheid een overzicht van voor- en nadelen.

3) Het vraagstuk rond balancering, opslag en netcapaciteit. Wat betekent de toepassing van zonne-energie op het gekozen perceel, gebied of gebouw? Welk gedeelte van de opgewekte energie zal ter plaatse door het gebouw verbruikt worden? Welk gedeelte zal door het net afgevoerd worden? Hoe hoog zijn deze pieken en kan het net dat wel aan? Welke rol kan batterij-opslag en slimme laadpalen spelen in het stimuleren van eigen verbruik en het ontlasten van het net? Durin ontwikkelde een unieke eigen rekentool waarmee we de verschillende scenario’s doorrekenen en beoordelen.

4) Het selecteren van de juiste partners voor de uitvoering. Om tot daadwerkelijke uitvoering te komen is er veel nodig: Technische specificaties, aanbesteding, bestek, vergunning, SDE++, engineering, kwaliteitsinspectie, projectmanagement. Deze zaken verzorgt Durin niet zelf. We kunnen wél identificeren welke soort partijen er nodig zijn, en hiervoor geschikte kandidaten uit ons netwerk aandragen.

Klanten waaraan Durin bovenstaande diensten heeft geleverd zijn onder andere: Gemeente Middelburg, Gemeente Rotterdam, Gemeente Breda en WeertEnergie.

Voor jou als high tech start-up

Ben een high tech start-up in de zonne-energie technologie? Ontwikkel je unieke componenten die betere prestaties, lagere kosten en nieuwe toepassingen mogelijk maken? Kun je ons overtuigen van het nut van je vinding? Dan willen we je graag helpen met het verwezenlijken van je droom! Hierbij hebben we er volledig begrip voor dat de middelen schaars zijn. Zaken die we doorgaans voor start-ups verrichten zijn:

1) Consortium-vorming. Durin heeft een breed netwerk en kan een consortium vormen van partijen die elkaar goed aanvullen bestaande uit start-ups, gevestigde partijen en kennis-instellingen. We koppelen je graag aan andere partijen en doen dit pro deo.

2) Financiering. Het ontwikkelen van nieuwe technologie kost veel tijd en geld. Gelukkig onderkent ook de overheid het nut van innovatie en steunt zij dit in de vorm van innovatietenders. Durin kent de specifieke tenders op het gebied van zonne-energie innovatie goed, en kan voor deze regelingen op no-cure no-pay basis het projectplan schrijven en de subsidieaanvraag indienen. Een vereiste hiervoor is vaak het opereren in een consortium van bedrijven en kennis-instellingen.

3) Focus op de toepassing. We begrijpen volledig dat je je als start-up moet richten op de kern: Jouw unieke component of oplossing. Tegelijkertijd zal je vinding uiteindelijk in een toepassing moeten landen. En als je de keuze hebt: Het liefste als eerste in een toepassing waar men er veel geld voor over heeft. In welke toepassing wordt er de meeste meerwaarde gecreëerd? Hoe hoog is die meerwaarde en kunnen we het becijferen in een economisch model? Wat zijn de eisen die vanuit deze toepassing worden gesteld? Welke marktpartijen zijn er actief? Welke tools zijn er nodig om aan deze toepassing te kunnen rekenen? Dit zijn typisch zaken waar Durin zich mee bezig houdt.

Klanten waaraan Durin bovenstaande diensten heeft geleverd zijn onder andere: ECO Architecten, Axiturn, One2charge, Rebor, EVCompany en Chargefreehome.