#2 De B-schaal van BENG

Op 1 juli 2020 gaat de BENG norm in voor alle nieuwbouw. BENG staat voor “Bijna” Energie Neutrale Gebouwen. Maar hoeveel is nu eigenlijk “bijna”?

De BENG-3 score zegt welk percentage van de energie in een gebouw duurzaam opgewekt moet worden. Een energieneutraal gebouw zou dus een BENG-3 score van 100% hebben. En nu komt het…. de BENG-3 eis voor een kantoorgebouw is vastgesteld op…. tromgeroffel… 30%…???

Als je in de eerste alpenrit afstapt, heb je de Tour de France dan “bijna” uitgereden? Als je na 13 kilometer hijgend neerploft, heb je de marathon dan “bijna” uitgelopen? Als je in het casino twee derde van je inzet verspeeld, heb je dan “bijna” quitte gedraaid? Als je met 200 km/u geflitst wordt op de A2, heb je je dan “bijna” aan de snelheidslimiet gehouden? Als de aarde 6˚C opwarmt, hebben we de afgesproken 2˚C limiet dan “bijna” gehaald? Nee natuurlijk niet!

Het moge duidelijk zijn dat gebruik van het woord “bijna” hier absoluut niet op zijn plaats is. Van de andere kant, de afkorting BENG is wel leuk gevonden en bekt een stuk beter dan het hiervoor gebruikte systeem van EPC. Als oplossing voor dit probleem stel ik de hieronder gepresenteerde “B-schaal van BENG” voor. Met deze schaal kunnen we de afkorting BENG door de jaren heen blijven gebruiken, maar zetten we mensen niet op het verkeerde been met het woordje “bijna”. 

En meteen maak ik dan maar van de gelegenheid gebruik om de sector uit te dagen het eerste “Belachelijk Energie Neutrale Gebouw” te realiseren!