#8 Het Rendement

Het conversierendement ofwel de efficiëntie van een zonnepaneel geeft aan welk percentage van de energie uit het zonlicht wordt omgezet in elektriciteit.

Aan de ene kant is het rendement zomaar een getal dat niet echt van belang is. Zonlicht is namelijk gratis en ruimschoots voorradig. Wat maakt het dan uit hoeveel procent je precies omzet? Een percentage van gratis is immers nog altijd gratis? Aan de andere kant is het rendement wel degelijk van belang: Hoe hoger het rendement, hoe meer energie je kunt opwekken met een vast aantal zonnepanelen. Dat is vooral handig wanneer de ruimte voor zonnepanelen schaars is.

Hoe hoog is het rendement van zonnepanelen dan eigenlijk? Hier is geen exact antwoord op te geven omdat er zoveel soorten en types zonnepanelen bestaan. Op dit moment worden er bijvoorbeeld nog steeds zonnepanelen verkocht met een rendement van ongeveer 5%. Deze zonnepanelen vinden hun weg dan ook voornamelijk in toepassingen met dubbel ruimtegebruik, waar ruimte niet schaars is. Tegelijkertijd worden er ook zonnepanelen verkocht met een rendement van 23%. Die zonnepanelen worden dan ook vooral toegepast op plekken waar er wel degelijk een beperkte ruimte en een hoge energievraag is. Het gemiddelde rendement van de gehele industrie zit ergens tussen die twee uitersten in. Iedereen die het uitrekent zal andere verdeelsleutels hanteren en daardoor net weer op een ander getal uitkomen.

In de grafiek hieronder hebben we enkele bronnen naast elkaar gezet:

  • De Photon Module Database hield tussen 2001 en 2013 alle rendementen van alle zonnepanelen ter wereld bij. Het gemiddeld hiervan is weergegeven en zou een behoorlijk betrouwbaar getal moeten zijn.
  • Het Fraunhofer ISE geeft ieder jaar een update van de rendementsgetallen, zie zij weer verkrijgen van IHS Markit.
  • De Topsector Energie stelde in December 2017 een Roadmap Systemen en Toepassingen op met daarin een gedetailleerde prognose van de rendementsontwikkelingen.
  • De ITRPV roadmap wordt opgesteld door de toekomstverwachtingen te enquêteren bij wereldwijd opererende zonnepaneel productiebedrijven.

We zien in de grafiek een duidelijk opwaartse trend waarin het gemiddelde rendement ieder jaar met ongeveer 0,4 procentpunt toeneemt. De getoonde roadmaps stoppen bij een gemiddeld rendement van 22.5% in 2030. Kan het nog verder gaan dan dat? Jazeker. Er zitten diverse technologieën in het vat waarmee rendementen boven de 30% haalbaar moeten zijn. De industrie is inmiddels groot en volwassen genoeg om enkele van deze technologieën door te ontwikkelen en op te schalen. Het is daarom mijn eigen verwachting dat de trendlijn van stijgende rendementen de komende 20 jaar zeker nog niet zal verzadigen.

Op naar in een industrie gemiddeld zonnepanelen rendement van 35% in 2050!