Bovenstaande opmerking wordt nogal eens als excuus gebruikt… Niemand had kunnen voorzien dat het elektriciteitsnet zo snel verzwaard moest worden, niemand had kunnen voorzien dat er bestemmingsplannen rond het gebruikt van zonne-energie opgesteld moesten worden, niemand had kunnen voorzien dat daken stevig genoeg moesten zijn om het gewicht van zonnepanelen te kunnen dragen, niemand had kunnen voorzien een kolencentrale enkele jaren na de bouw al niet meer rendabel zou zijn, etc. etc.
Maar klopt dat eigenlijk wel? Is het inderdaad zo dat de zonne-energie sector ‘ineens’ zo snel gegroeid is? En had niemand dit kunnen voorzien? Wanneer je met een analytische blik naar de cijfers kijkt komt een ander beeld naar voren…
Volgens het CBS groeide zonne-energie van 1 MWp in 1990 tot 4.414 MWp in 2018. Speciaal voor dit soort trends over meerder grootte-ordes is door wiskundigen in de 17e eeuw de ‘logaritmische schaal’ bedacht. Ieder hokje in deze schaal staat voor een 10x zo groot getal.
Als je de CBS gegevens op deze manier bekijkt zie je dat de groei eigenlijk heel constant is, en dat een goede wiskundige 20 jaar geleden al had kunnen voorspellen hoeveel zonne-energie we nu in Nederland geïnstalleerd hebben staan!
Mogen we het excuus dan niet meer gebruiken? Jawel hoor, een mens kan immers niet alles weten. Maar dan liever wel met een nuancering: “Zonne-energie groeit zo snel, dit had niemand kunnen voorzien – Behalve een goede wiskundige!”